Informació pràctica sobre els al·lergens


Les al·lèrgies i intoleràncies alimentàries són reaccions adverses als aliments, atribuïbles a la ingesta, el contacte o la inhalació d’un aliment, o algun dels seus components. Poden provocar des de reaccions lleus, com ara picor o erupcions a la pell, fins a símptomes més greus, com ara asma, diarrea, còlics i, en casos molt greus, poden provocar un xoc anafilàctic que comprometi la vida de la persona. Per a les persones afectades, l’única manera d’evitar aquestes reaccions és no consumir els aliments que les causen, ja que petites quantitats poden arribar a desencadenar la reacció al·lèrgica.

Els ingredients al·lergògens de declaració obligatòria en l’etiqueta són:

Cereals que continguin gluten: blat, sègol, ordi, civada, espelta, kamut o les seves varietats híbrides i productes derivats

Crustacis i productes a base de crustacis

Ous i productes a base d’ou Peix i productes a base de peix

Cacauets i productes a base de cacauets

Soja i productes a base de soja

Llet i els seus derivats (inclosa la lactosa)

Fruita de clofolla: ametlles, avellanes, nous, anacards, pacanes, nous del Brasil, festucs, macadàmies i productes derivats

Api i productes derivats

Mostassa i productes derivats

Llavors de sèsam i productes a base de llavors de sèsam

Anhídrid sulfurós i sulfits en concentracions superiors a 10 mg/kg o 10 mg/l expressat com a SO2 Tramussos i productes a base de tramussos

Mol·luscs i productes a base de mol·luscs

 

Iconografia que es pot trobar en les cartes de restaurant:

Al·lèrgens

Compartir