Vic Comerç presenta el baròmetre de l’activitat comercial de Vic del 2016


A Vic s’han tancat 80 establiments aquest últim any

Balanç negatiu entre obertures i tancaments: es perden 18 comerços a tota la ciutat, 6 a l’Eixample Morató i 12 al Remei

El Remei-Estadi arriba a una desocupació del 26,7%, el doble que al centre

Vic continua essent atractiu per invertir però només al centre on 55 empreses han obert aquest any

plànoL VICREACTIVA 2016

Vic, 27 d’abril de 2016. Ahir al migdia es va presentar el baròmetre de l’activitat comercial de Vic d’aquest any. La presentació va anar a càrrec de Pere Trasserra, President de Vic Comerç, Toni Brachs, vice-president, Maria Carme Bover, Regidora de Comerç de l’Ajuntament de Vic, Josep Almirall, Cap de l’àrea de comerç de la Generalitat de Catalunya i de Roger Noguer, Gerent de Vic Comerç.

Aquest baròmetre ha estat realitzat a partir del cens de les activitats comercials de 54 carrers repartits entre els dos eixos comercials naturals de la ciutat: el del centre de Vic (39) i el del sud (15) i la comparativa amb les dades recollides durant els últims anys.

Situació actual: Tancaments, obertures, decreixements al centre i sud i els sectors amb més mobilitat

Actualment els dos eixos comercials aglutinen el 80% de l’activitat comercial de la ciutat. Al centre de Vic hi ha 733 activitats comercials i al sud (Remei-Estadi) 216.

Al llarg d’aquest any hi ha hagut 80 establiments que han abaixat la persiana (61 al centre i 19 al sud) i 62 que han obert (55 al centre per només 7 al sud).

A Vic l’equipament de la persona continua sent el sector amb més moviments d’obertures i tancaments, seguit de l’hostaleria i els serveis.

– Locals buits i concentració de les zones fredes

La xifra de 189 locals buits representa un 16,6% del total de locals de la ciutat: 110 locals buits estan situats al centre (representen un 13% de l’àrea) i 79 estan al sud (26,7%).

Bipolaritat comercial a Vic Centre

El 50% dels carrers disposen d’alta concentració comercial (menys d’un 10% de locals buits), i el 40% en canvi, estan en semàfor vermell (més d’un 15% de locals buits).

Vic Sud en vermell

Tots els carrers es situen en una desocupació superior al 15% i arribant en algunes ocasions a superar el 40%.

– Carrers “desocupats”

Hi ha carrers que porten anys amb un alt índex de desocupació i no mostren cap símptoma de millora. Tenen un gran perill de no poder-se recuperar. Al centre, C. Cardona, Carrer Nou, C. Sant Fidel, al sud, C. Candi Bayés, Ptge. Pla del Remei o Carrer Pare Huix.

– Carrers que es recuperen

Carrer Morgades, Arquebisbe Alemany, Carrer de les Escales i la Plaça Paradís

– Carrers que perden activitat

Carrer Estret, Plaça Màrtirs, Rambla del Passeig i Carrer de Gurb

– Les dades més negatives pel Vic Sud i l’Eixample Morató

El balanç del Remei-Estadi el fa perdre 12 establiments aquest any, 19 si comptem els últims dos.

Amb l’entrada de la Plaça dels Màrtirs en semàfor vermell, tots els carrers de l’Eixample Morató, excepte el carrer del Trinquet, estan en índex de desocupació superior al 15% i que superen el 30% en alguns casos.

Pere Trasserra, President de Vic Comerç ha destacat que aquest baròmetre ens indica que les dades no són bones, especialment en algunes zones. Hem de vigilar de no crear un efecte ventilador, hem de cuidar el client del dia a dia, el client de comarca. Vic és una ciutat molt comercial.

Per Toni Brachs, “la conclusió d’aquest estudi és clara: se’ns gira feina. Les xifres no són gens positives. Som conscients que tenim un problema. En zones com el Remei-Estadi o l’Eixample Morató hem d’actuar a nivell comercial però també a nivell veïnal. Ja fa temps que sobretot al sud veiem en preocupació aquesta situació. Esperem que tot aquest treball que estem fent pugui fer canviar aquesta dinàmica negativa”.

Segons Josep Almirall “és d’agrair que Vic Comerç tingui una diagnosi real de la situació de la ciutat. Des de la Generalitat estem estudiant fòrmules juntament amb el sector que ajudin a pal·liar aquesta situació que ens alguns casos és preocupant”.

Per Mª Carme Bover “les xifres que ens han presentat avui són molt concretes. Des de l’Ajuntament ens sentim molt solidaris i propers a Vic Comerç i entenem la seva preocupació. Entenem que s’han de prendre mesures no només des de la Regidoria de Comerç sinó també des d’altres departaments de l’Ajuntament, que ja hi estan col·laborant”.

En quant a les primeres accions, la regidora ha explicat les bonificacions als comerços per llicències d’obertura, d’obra de millora i en la taxa de residus en el comerç afectat per obres. Bover també ha recordat la gratuïtat de la primera hora de la zona Sert per estimular l’Eixample Morató i dels dissabtes a la tarda al Remei Estadi així com el treball ja realitzat en les taules per la promoció de la ciutat i per la revitalització del Vic-2.

També podeu trobar les dades incorporades a la web de consulta www.vicreactiva.cat.

Compartir